VMware Workstation Snapshot Kullanımı

Bu makale size VMware Workstation 16 Pro üzerinde kurulu bir Windows, Linux veya macOS sanal makine için Snapshot oluşturma ve geri yükleme adımlarını gösterir.

VMware Programında Snapshot Nedir?

Snapshot özelliği kurulu bir sanal makinenin anlık durumunun hızlı bir şekilde kaydedilmesini sağlayarak bir yedek alınmasını sağlar. Alınan yedek herhangi bir hataya karşı kolaylıkla tekrar geri yüklenebilir. Bu sayede sanal makinenin önceki durumuna dönülerek ilgili hatanın neyden meydana geldiğini çözebilirsiniz.

VMware Pro üzerinde bir sanal makinenin anlık durumunu kaydedebilmek için bu videoyu izleyebilir ya da aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Adım 1: VMware Pro’yu açınız ve yedeğini alacağınız sanal makineyi çalıştırınız. Çalıştırdığınız sanal makine üzerinde araç menüsünden VM / Snapshot / Take Snapshot seçeneğine tıklayınız.

Adım 2: Snapshot Manager penceresinde “You Are Here” göreceksiniz. Sanal makinenin anlık durumunu kaydetmek için Take Snapshot butonuna tıklayınız.

Adım 3: Küçük bir pencere açıldığında snapshot için bir ad ve açıklama belirtebilirsiniz. Buradaki açıklama alanına temiz bir Windows kurduysanız ilk kurulum gibi bir açıklama yazabilirsiniz. Daha sonra tekrar Take Snapshot’a tıklayarak yedekleme işlemini başlatınız.

Adım 4: “You Are Here” mesajının sol tarafına oluşturduğunuz anlık durum kaydını görebilirsiniz. Bu kayıt sonrası yapacağınız tüm işlemler oluşturduğunuz yedeği etkilemeyecektir.

Adım 5: Ayrıca, sanal makinenin kurulu olduğu lokasyonda VMEM ve VMSN adında iki dosya oluşturulacaktır. Bu dosyaları silerseniz aldığınız yedeğe geri yüklemeyebilirsiniz.

Adım 6: Sanal işletim sisteminiz üzerinde örnek olarak bir program yükleyerek birkaç değişiklik yapınız.

Adım 7: Bu aşamada snapshot’ı geri yüklemek için tekrar manager penceresini açınız ve bu kez açıklama eklediğiniz durumu seçiniz ve Go To butonuna tıklayınız ve uyarı penceresinde Yes’e tıklayarak geri yüklemeyi başlatınız.

Adım 8: Restore işleminden sonra sanal bilgisayarın ilk kurulum durumuna döndüğünü kontrol ediniz.

Adım 9: Eğer snapshot’ı silmek istiyorsanız, manager penceresinde ilgili durumu seçip Delete butonuna tıklamanız yeterlidir.

   İlgili Yazılar

1. Ubuntu Parola Değiştirme
2. Disk Büyütme
3. Clone Kullanımı
4. Donanım Sürümü Değiştirme
5. VMware Kaldırma

 

tolgabagci

Kişisel bloğumda sizler için sistem, ağ ve bilişim teknolojilerinde karşılaştığım sorunların çözümlerini açıklayacağım. Eğer benimle iletişime geçmek ya da bir sorun hakkında danışmak isterseniz, [email protected] adresine mail gönderebilirsiniz.